W dniu 26 stycznia odbyły się w naszej grupie warsztaty kulinarne. Wspólnie wykonaliśmy pastę na kanapki , w której jednym ze składników było awokado. Na początku dzieci ubrały się w fartuszki i zostały zapoznane ze składnikami, które zostały odpowiednio przygotowane . Do wykonania pasty wykorzystaliśmy blender. Dzieci chętnie uczestniczyły w zabawie. Wkładały produkty do miseczki. Wszystkie produkty zostały połączone. Powstała zielona pasta , którą dzieci samodzielnie mogły nakładać na kanapki . W ten sposób dzieci na podwieczorek miały wybór pomiędzy musem jabłkowym a pastą z awokado. Oczywiście dla większości pasta z awokado była czymś nowym i nie zawsze przekonani byli do skosztowania jej.
Warsztaty kulinarne dla dzieci to podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki tej zabawie dzieci rozwijały zdolności poznawcze zmysłów : węchu, smaku , dotyku, wzroku.
Celem zajęć kulinarnych jest nauczenie dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowania posiłków oraz wyrabiania nawyków zdrowego odżywiania. Wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do aktywnego współdziałania w grupie i sprawia dzieciom dużo radości. Mam nadzieję , że było to nowe doświadczenie dla przedszkolaków w temacie zdrowe żywienie i będą tego efekty w postaci zainteresowania właśnie nieznanymi produktami żywnościowymi , które mają dużo walorów zdrowotnych i smakowych.


