Dnia 27.10.22 – na zakończenie i podsumowanie realizacji bloku tematycznego „Jesień w sadzie i w ogrodzie” zamieniły się w małych kucharzy i czwartkowy dzień spędziły niezwykle pracowicie. Motywem przewodnim tego dnia była – sałatka owocowa. Wszystkie ochoczo i z pełnym zaangażowaniem zabrały się do pracy.
Dzieci własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Każdy przyniósł z domu różne świeże owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona, a nawet mango. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Przed przystąpieniem do tej przygody, dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i czepki na głowę. Następnie posegregowaliśmy umyte wcześniej owoce. Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji, wiele doznań sensorycznych jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!














