Kształtowanie postaw prozdrowotnych zaczyna się już w przedszkolu. Dlatego, mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu zajęć edukacyjnych, które promują zdrowie.
W dniu 24 listopada 2021 r. dzieci z grupy 5-6 latki robiły sok jabłkowy i marchewkowy. Zanim przedszkolaki przystąpiły do pracy dokładnie umyły ręce, ubrały fartuszki i zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jej działaniem i bezpieczeństwem podczas pracy. W przygotowaniu soków pomagała nam Pani Wiesia – nasza kucharka.
Dzieci wkładały przygotowane wcześniej jabłka i plasterki marchewki i z niecierpliwością czekały, aż sok zacznie lecieć do specjalnego pojemnika. Po sporządzeniu przystąpiły do degustacji.
Wszystkim sok bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i konserwantów. Przedszkolaki dobrze wiedzą, że aby zdrowym być należy się prawidłowo odżywiać i spożywać dużo warzyw i owoców.